De werking van 2C-B

2C-B is een synthetische drug en is dus in een lab gemaakt in plaats van dat het in de natuur te vinden is. De effecten ervan worden beschreven als een combinatie van XTC/MDMA en LSD of truffels. De trips zijn vaak beter te ‘besturen’ dan andere hallucinogene drugs.

2C-B, toen nog Nexus of  Erox genaamd, is tot 1997 legaal geweest in Nederland en werd ervoor veel gebruik tijdens therapieën. Dit is ongeveer 20 jaar na de ontdekking van de werking van het goedje.

De effecten zijn grofweg dat je meer empathie krijgt: je leeft meer mee met anderen om je heen. Je voelt je één met de groep en dit heeft een hippie-achtig effect. Je gaat als een hippie staan voor gelijke rechten, openlijk praten en je verbonden voelen met je mede mens en de aarde waarop je leeft met al haar mooie natuur. Nu is dit een beetje overdreven, maar je begrijpt mijn punt… Het heeft ook een oppeppende werking, zoals XTC ook heeft. Je krijgt dus wat meer energie en zin in dingen doen.

Naast de oppeppende werking, is er ook sprake van een psychoactieve werking. Omdat deze meer aanwezig is dan de oppeppende werking, wordt het vaak gezien als een chemische hallucinogene drug. Dit betekent dat je visuals gaat krijgen en dingen gaat zien die er niet zijn. Veelal zijn dit patroontjes op je plafond of net waar je naar kijkt en intensere kleuren. Maar dit kan ook het smelt van iets zijn of het van links naar rechts bewegen van objecten. Dit is voor iedereen anders, ook al neem je dezelfde dosering en heb je het dezelfde manier genuttigd.

B is een erg nieuwe drug, hierdoor is er ook nog heel weinig bekend over de risico’s, de mogelijkheid van combineren en of het verslavend is of niet. De risico’s die er bestaan voor alle drugs, bestaan ook voor deze drug: niet gebruiken wanneer je zwanger bent, psychische klachten hebt, epilepsie, etc.
Mede omdat het illegaal is en omdat het nog een vrij jonge drug is die ook vrij snel verboden werd, is er ook weinig te vinden over de werking in het brein en de zintuigen. Er zullen vast artikelen over gaan. Ik kan ze alleen nog niet vinden…

Wel kan ik vertellen wat het als effecten heeft, maar dan iets gedetailleerder dan hierboven. Om mee te beginnen kun je B op twee manieren tot je nemen: snuiven of slikken. Het wordt verkocht dus verkocht in poeder en in pillen. Ook zijn er capsules te krijgen met het poeder erin, die kun je ook slikken. Wanneer je gaat slikken, is het handig om dit op een lege maag te doen. Dan werkt het sneller er heftiger, maar het is ook handig als je misselijk mocht worden, dan komt het in ieder geval niet door neus en mond naar buiten met een vieze geur en smaak waar je de hele trip mee blijft zitten. Een trip duurt tussen de 2 en 7 uur, tot het effect helemaal uit je lichaam is.

Bij een lage of gemiddelde dosis lijkt 2C-B erg op XTC. Ook op hogere dosis is het oppeppende effect te merken. Vele mensen vinden vat je stemming positief, blij en lacherig maakt. Toch kunnen angstige (bad-)trips ook voorkomen. B kan seksueel ook stimulerend zijn, al staat het hierom niet bekend. De energieke en happy werking van 2C-B is minder dan die van XTC of MDMA.
Hoe hoger de dosis is die je neemt, hoe meer visuele en hallucinogene effecten je merkt. Dit betekent echter niet dat je gelijk hoog beginnen moet! Voor een beginnende tripper is het handig om tussen de 5 en de 15 mg te gaan zitten. Bij de visuele effecten van 2C-B zijn die aanwezig wanneer je je ogen open hebt (OEV’s), maar ook wanneer je de ogen gesloten hebt (CEV’s). De trips zijn vaak makkelijker te sturen dan andere psychedelische trips. Dit houdt in, dat je meer controle hebt over je lichaam en geest. Wanneer je een hoge dosering neemt, geldt dit niet altijd.

Wat je niet wilt dat de effecten zijn, zijn bijvoorbeeld misselijkheid en maag- en darm problemen. Er kan een verandering optreden in lichaamstemperatuur en er zijn veel trips bekend waarvan mensen zich in het begin van de trip ongemakkelijk en lichtelijk gespannen voelen. Dit komt door de oppeppende werking die opkomt en je lichaam niet weet wat het hiermee moet.
Sommige mensen ervaren heftige emoties en gevoelens. Wat soms erg vervelend of overweldigend kan zijn. Dit zou een aanleiding kunnen zijn tot een bad-trip.

Advertisements