De werking van Ketamine

Ketamine, ook wel K, Special K of Vitamine K genoemd, is van oorsprong een narcose middel. Als drug wordt het gebruikt als dissociatief tripmiddel. Dissociatief houdt in dat er een scheiding tussen het geestelijke bewustzijn en de lichamelijke zintuigen optreedt. Een voordeel van dit middel is dat het de hartslag en ademhaling niet onderdrukt, wat de meeste andere narcotica wel doen. Wel verhoogt het de hartslag en ademhaling. Het onderdrukt pijn en vermindert de spiercontrole. Het verwijdt de luchtwegen.

Ketamine is te krijgen in vloeibare en poedervorm en zeer zelden als pil. Je zult echter eerder de poeder-variant tegen komen dan de vloeibare. De vloeibare variant kan geïnjecteerd worden in de spieren. Wanneer het gesnoven is werkt het binnen 5 tot 15 minuten en duren meestal een uur. De na-effecten kunnen tot 2 uur aanhouden.

De effecten lijken een beetje op zeeziekte bij een lage dosis: je raakt lichtelijk gedesoriënteerd en voelt je zweverig en dromerig. Misselijkheid kan optreden.
Bij een hoge dosering treedt een loskoppeling van het lichaam op. Je krijgt het gevoel dat (sommige) lichaamsdelen niet meer bij je lichaam horen of dat je lichaam van een ander bestandsdeel gemaakt is zoals plastic of hout. Ook kun je het gevoel krijgen dat je lichaamsdelen in verhouding veel groter of kleiner zijn. In een verder stadium kan het zelfs voelen alsof er lichaamsdelen verdwijnen/verdwenen zijn. Je lichaam lost als het ware steeds meer op in de omgeving, of je lichaam voelt als die van een ander. Ga je dan nog verder kun je het gevoel krijgen alsof je geest in een totaal andere dimensie dit dan je lichaam of dat je geest uit het lichaam treedt.
Hier kom je in de buurt van een K-hole. Dit ie een sterke ketamine-ervaring waarbij nachtmerries en/of hallucinaties optreden. Je verliest hierbij de vaardigheid om te praten en te bewegen. Dit kan heel spiritueel zijn, maar ook erg angstaanjagend. Deze worden mede beïnvloed door de stemming, ervaring en de verwachting ervan.

Hieronder staat een opsomming van de risico’s van ketamine.

  • Erg angstig worden en een bad trip krijgen. Bij hoge doseringen kan je zelfs tijdelijk psychotisch worden.
  • Hevig gebruik kan geheugenproblemen opleveren (2).
  • Ketamine verdooft. Hierdoor voel je geen pijn; je kunt je daarom verwonden zonder dat je het merkt
  •  Verminderde spiercoördinatie: geeft een grotere kans op vallen en verwondingen
  • Misselijk worden en overgeven. Als je je niet meer kan bewegen en op je rug ligt, ontstaat het gevaar te stikken in je eigen braaksel. Om overgeven te beperken, moet je daarom zeker 3 uur niets eten voordat je ketamine neemt.
  • De combinatie van ketamine met downers als alcohol en GHB kan leiden tot bewusteloosheid en ademhalingsonderdrukking. De combinatie met stimulantia zoals amfetamine of cocaïne kan riskant zijn voor mensen met hart- en vaatziekten.

Het is niet een drug waar mensen snel aan verslaafd raken, ook geen geestelijke afhankelijkheid. En ook ontwenningsverschijnselen blijven uit. Herhaald gebruik veroorzaakt wel tolerantie: je moet dan dus een steeds hogere dosis nemen om het zelfde gewenste effect te krijgen.

Gebruik deze drug niet wanneer je angstaanvallen hebt of bekent bent met psychische problemen. Ga ook niet de weg op, dit is een gevaar voor jezelf, maar ook de andere weggebruikers vinden het niet leuk. Het is een tip om er een tripzitter bij te nemen en het in een veilige en vertrouwde omgeving te doen. Combineer het niet met andere drugs, of doe grondig research naar de risico’s van de combi die je op het oog hebt.

Pas verder goed op jezelf, blijf dus veel liggen en zitten. Al moet ik zeggen dat ik ook een gebrek aan motivatie had om iets anders te doen.

Advertisements