De werking van Truffels

Geen Partydrug!

Truffels (officieel: sclerotia) zijn de kleine broertjes van de bekende paddo’s en bevatten dan ook dezelfde psychoactieve stoffen: psilocybine en psilocine.high-hawaiian-trufle-L Op de plek waar deze kleine paddenstoelen groeien, bevindt zich een groot netwerk van mycelium, een schimmel met witte, draderige structuur. Eigenlijk zijn deze paddenstoelen een vrucht van het mycelium. Hierin wordt water en een soort voedsel opgeslagen, waarvan gesnoept kan worden door het mycelium wanneer de weersomstandigheden niet mee zitten. De paddenstoelen bestaan dan ook voor minstens 50% uit water. Vandaar dat gedroogde Magic Truffels de helft van hun gewicht verliezen. Dit hangt echter wel af van welke soort truffel je gebruikt, er zijn namelijk truffels die voor 90% uit water bestaan.
Maar wat doen de Magic Truffels eigenlijk met je?

Een leuk weetje is dat paddo’s wel illegaal zijn, maar Magic Truffels niet! Terwijl het effect nagenoeg het zelfde is, zijn alleen de grote broers verboden!

Wanneer je truffels gaat nuttigen (thee of eten zijn de meest gebruikelijke manieren) dan kun je hier goed misselijk van worden. Sommige gaan over hun nek, anderen blijven misselijk. Vaak ebt dit weg wanneer de trip echt begint. Zo niet, kan CBD-olie je goed helpen. Dit is een stofje afkomstig uit wiet. De wietsoorten die verkocht worden in de shops hebben hier echter weinig van, deze zijn zó gefokt dat ze meer THC bevatten dan CBD. De CBD-olie is o.a. te roken via e-sigaretten.
Wanneer je lichaam al de kleinste effecten van de truffels begint te merken zal je hartslag omhoog gaan.

Klassieke hallucinogenen werken in op het neuronen qircuit waar verschillende receptoren van voornamelijk serotonine worden beïnvloed. De neuronen zijn een soort doorgeef luikjes van je zintuigen. De meest prominente effecten vinden plaats in de prefrontale cortex. Hier bevinden zich je stemming, waarneming en herkenning. Doordat de hallucinogenen lekker aan het spelen zijn bij je receptoren en deze continu open laten staan, blijven de prikkels binnen komen, waardoor je alles meekrijgt. Het effect is een soort overstimulatie waarbij je hoofd niet meer weet wat het ermee moet doen. Zo ga je dingen zien die er niet zijn, of weet je niet meer wat je met een drinkbeker moet doen (gebruik daarom veel plastic en ander spul dat niet snel kapot gaat).

De meeste mensen ervaren een rustgevende werking van de Magic Truffels, al hangt dit vaak wel samen met een goede setting en voorbereiding. Door die ontspanning is het oké, of zelfs grappig dat je tv begint met golven in plaats van angstaanjagend. Toch kunnen mensen ineens worden overvallen met wat hun overkomt en in paniek raken en paranoïde of nerveus worden. Dit wordt dan een badtrip genoemd. Wat je dan het beste kunt doen is rustig blijven en de persoon onder invloed een magisch drankje (water?), snoepje (besje?) of inhalatie dinkie (e-sigaret?) aanpraten, en hem/haar dit voeren. Het is voornamelijk psychisch, dus los je het vaak ook zo op.

Wanneer je lekker ontspannen bent, kan dit heel raar aanvoelen. Zo heb ik een paar keer een soort van wifi-verbinding (zo noem ik het maar) met mijn handen of voeten gehad: ik voelde mijn benen niet, maar voeten wel. Spieren aansturen kan erg moeilijk worden, het is dan ook niet vreemd dat je hulp nodig hebt om naar het toilet te gaan. Dit kan erg lijken op dronken lopen.

Wat je eigenlijk wilt in een trip is de versterking van de prettige gevoelens en zintuigen. Het is dan ook makkelijk wanneer je ook al met prettige gevoelens begint: blij om het eens te gaan proberen. Het is niet erg om een beetje nerveus te zijn, zolang het maar gezonde spanning blijft en je niet bang wordt. Je kunt je meer gaan ontspannen, maar ook opgewekter en energieker voelen. Dit betekent niet dat het altijd slim is om avontuur op te zoeken. Wanneer je van jezelf weet dat je snel impulsief reageert is het erg handig een tripzitter uit te nodigen, zodat je niet uit het raam springt omdat je denkt te kunnen vliegen.

Het is bekent dat dingen anders aanvoelen wanneer je onder invloed bent van Magic Truffels. Zacht wordt nog zachter en water wordt een plastic vloeistof (voor mij dan). Vaak komen zintuigen tien keer sterker door, waardoor je beter lijkt te voelen waar iets uit bestaat. Beer en ik hebben er dan ook vaak over gefilosofeerd of je de wereld ervaart zoals zij echt is, wanneer je Magic Truffels gebruikt. Gister ben ik er achter gekomen dat wij hier niet de enige in zijn…

Mensen voelen zich vaak één met de muziek. Deze komt op een diepere intensere manier binnen, waardoor het soms lijkt alsof jijzelf alleen uit de muziek bestaat, of dat de noten jou een verhaal vertellen. Soms vervaagt de muziek juist en weet je achteraf niet meer welke muziek er aan heeft gestaan
Doordat dingen anders ervaren worden kan er een lachkick ontstaan. Dit is het geval wanneer je niet meer kunt stoppen met lachen om normale dingen, woorden of gebeurtenissen. Eigenlijk gewoon de slappe lach, maar dan ingezet door drugs.

Mensen hebben het vaak over bovennatuurlijke ervaringen of de bijna therapeutische werking van de trips. Dit komt doordat vele trippers, wanneer je die intentie hebt, ook erg diep in hun eigen hoofd kunnen keren en antwoorden vinden op problemen van dat moment. Ik ben van mening dat mensen in hun, soms onbereikbare, onbewuste altijd weten wat juist is of wat er beter kan in hun leven. Hallucinogenen kunnen het makkelijker maken dit te bereiken en in je systeem te krijgen. Er zijn vele therapeutische instellingen in de U.S. en Midden-America die mensen helpen om van bepaalde gedachte patronen of (drugs)verslavingen af te komen met therapie in combinatie met geleide, psychedelische ‘reizen’.
Waarom we dit niet in Nederland doen, weet ik niet. We zijn er verschillende plekken waar je een begeleidde Ayahuasca trip kunt krijgen. Velen vinden dit ook een soort van therapie, zeker wanneer het kleine groepen zijn.tumblr_n1kglcuy6i1ss1uu9o1_r1_400

Waar iedereen natuurlijk aan denkt bij Magic Truffels, zijn de geliefde visuals, intensievere kleuren en het vervormen van objecten, maar ook patronen in de lucht of op objecten. Voor de mensen die het niet kennen, de wolf hiernaast is de meest voorkomende vorm van visuals bij truffels. Je kunt objecten nog prima identificeren als het geen wat ze zijn, maar het ziet er toch anders uit. Het object lijkt te groeien of krimpen en lijkt te kruipen over het oppervlakte. Soms zijn de contouren ook niet meer duidelijk, zo kan iets wat normaal recht staat (bijvoorbeeld een deur) ineens bol staan of zijwaarts om hoog dansen zoals een slang uit een mand danst.
Kleuren kunnen feller lijken, duidelijker aanwezig. De kleuren en het vervormen van de objecten worden visuals genoemd. Deze zijn nog te verdelen in twee varianten: de CEV’s (closed eyes visuals) en de OEV’s (opened eyes visuals). De CEV’s zijn dus visuals met je ogen gesloten. Deze kunnen veel abstracter zijn dan de visuals met je ogen open. Meer lijntjes, kleuren en patronen die komen uit en gaan naar het niets. Maar hier moet je van houden, en het ook kunnen. Ik weet dat ik het erg moeilijk vindt mijn ogen gesloten te houden.
De OEV’s zijn alle visuals die je hebt wanneer je ogen open zijn, dit heb je dus wanneer je objecten ziet golven en wanneer je fractals in de wolken ziet. Vaak raak je ook, ik in ieder geval, kwijt wat een bepaald object voor waarde heeft. Een laptop zegt me ineens niets meer, en ook naar een stoel kan ik kijken met een groot vraagteken boven mijn hoofd. Bomen worden daarentegen heilige vrienden waar je op terug kunt vallen, eigenlijk wordt alle natuur mijn vriend. Voor meer termen en bijbehorende voorbeelden, kun je op deze site kijken: PsychonautWiki.

Wat er op de korte termijn gebeurt zijn de visuals en het mixen van je zintuigen, zo kun je denken muziek te voelen en kleuren te horen. Je zal gevoeliger worden voor kleuren (gekleurde lampjes zijn een aanrader!), geluid, geuren, gevoel en ook je smaak wordt aangetast. Je kunt hallucinaties krijgen waarbij je zintuigen dingen waarnemen die er niet zijn of dingen op een verkeerde manier binnen krijgen. De tijd zal langzamer gaan, wat heerlijk is!

De effecten op de lange termijn kunnen slopend zijn wanneer je jezelf niet genoeg tijd geeft om er lichamelijk van et herstellen. Hou er een maand of meer tussen, wanneer je dit niet doet, zul je ook merken dat je een steeds hogere dosis nodig zal hebben om goed te trippen. Je moet pauzes houden tussen veel psychedelica, er is dus sprake van kruistolerantie: wanneer je het één neemt, heeft dat effect op de gevoeligheid voor de volgende psychedelica. Dit geldt alleen voor drugs die inwerken op het zelfde systeem in je brein: in dit geval de klassieke hallucinogenen (LSD, paddo’s, Magic Truffels, San Pedro, Peyote, etc.).
Wat een ander effect kan zijn, zijn psychoses en HPPD (hallucinogen persisting perception disorder). Bij de laatste blijf je hangen in je trip en ebt deze dus niet weg nadat de werking van de hallucinogene stof is afgebroken in het lichaam. Dit wordt vaak opgelopen na overmatig veel gebruik (misbruik) van psychedelica. De verstoorde perceptie van zintuigen is dan blijvend van aard.

Wanneer je normaal omgaat met drugs en je blijft focussen op je dagelijkse leven buiten de drugs, is de kans hierop vak erg klein. Psychedelica zijn over het algemeen niet verslavend van aard. Zolang je het af en toe gebruikt met de intentie te genieten van de wereld zoals zij is, is vaak alles goed!

Advertisements