De werking van XTC

XTC, is een synthetische drug en heeft nagenoeg dezelfde werking als MDMA. Synthetisch wil eigenlijk gewoon zeggen dat het chemisch is en door mensen gemaakt is, in plaats van
dat het in de natuur te vinden is. Eigenlijk valt MDMA onder de hallucinogene drugs in plaats van de uppers, dit wordt vaak niet zo ingeschat. Dit komt omdat je visuele ervaringen abnormaal (kunnen) zijn wanneer je het goedje gebruikt: je kunt dus dingen gaan zien. Het meest voorkomend is het houden van lampjes en felle kleuren. Ik zelf ken niemand die echte visuals heeft gehad van XTC of MDMA die zo ver gaan als truffels of andere hallucinogene drugs.wad-mdma

Als men het over XTC heeft, gaat het vaak over de pil-variant, met MDMA wordt vaak een zakje kristallen bedoeld. Beide zijn hiernaast te zien. Deze drug is in Nederland illegaal (in andere landen, geen idee, maar zoek dit uit pilvoor je ergens gebruikt!) en wordt in bezit genomen wanneer je er mee gepakt wordt.  De Opiumwet verbiedt productie, bezit en verkoop, maar over het gebruik wordt niets gezegd. Dit mogen de provincies zelf verbieden door het op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor het gepakt worden met harddrugs geldt dat je gedagvaard kan worden, maar meestal wordt het goedje alleen in beslag genomen.

Een leuk weetje over XTC is dat de naam eigenlijk niet klopt. De meeste gebruikers merken gevoelens van empathie in plaats van extase. Volgens Bruce Eisner, de bedenker van de naam, is de naam ecstasy bedacht omdat het uitnodigender klonk dan empathy.

Dit gezegd te hebben, ga ik nu proberen te vertellen hoe XTC en MDMA werken. XTC bevat vaak MDMA en speed als werkzame stoffen. MDMA zijn pure kristallen van de werkzame stof zelf: 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Leuk woord voor galgje, maar meer zegt het mij niet.
Deze chemische structuur lijkt zowel op mescaline (hallucinogene stof in o.a. de psychedelische San Pedro cactus) als op methamfetamine (een werkende stof in crystal meth). Er treedt een stimulerende werking op bij het centrale zenuwstelsel (brein en ruggenmerg). MDMA zorgt voor een tijdelijk hoge vrijgave van serotonine (een stofje waar je vrolijk van wordt), maar blokkeert de heropname en aanmaak. Ook wordt de heropname van noradrenaline (oppeppende werking) en (in mindere maten) dopamine (blijheid en genot) geblokkeerd. Hierdoor krijg je een tekort aan de stofjes en voel je je wat down en moe na een dag of twee. Deze dip, noemt men de dinsdag-dip.

De effecten van MDMA komen erg overeen met de effecten van XTC. Je krijgt een gevoel van euforie en empathie, je wordt meer ontspannen maar toch energieker. Ook neemt soms het seksuele verlangen toe, dit wordt dan vaak geuit in een verliefd gevoel en een sterke emotionele binding.
Het gevoel van slapen en de eetlust worden geremd, terwijl het gevoel van dorst toeneemt. Ook wanneer het lichaam vocht genoeg heeft. Wanneer je teveel drinkt kan dit gevaarlijk worden en leiden tot orgaanproblemen. Het wordt aangeraden om 1 glas water per uur te drinken wanneer je XTC of MDMA gebruikt, zeker wanneer je uit gaat. Wanneer je niet of nauwelijks lichamelijk actief bent, kun je hier iets onder gaan zitten.

De grootste risico’s van XTC en MDMA zijn uitdroging, te veel water of oververhitting. Hier kun je veel lichamelijke bijwerkingen van hebben, zoals het uitvallen van organen, epileptische aanvallen en schade aan je hersenen. Dit kan de dood als gevolg hebben. Wanneer je XTC/MDMA combineert met cannabis, is het gebruikelijk dat je lichaamstemperatuur meer stijgt dan zonder cannabis. Vaak treden deze risico’s pas op bij het gebruik van meer dan 4 pillen. Een tip is dan ook om regelmatig de hete dansvloer af te wisselen met de frisse buitenlucht of een koelere omgeving.
Om uitdroging of te veel water te drinken is een tip om isotone drankjes te drinken. Dit klinkt heel moeilijk, maar het houdt in dit geval in dat je drankjes drinkt die de zelfde hoeveelheden van stofjes bevatten als ons eigen lichaam. Vaak zijn dit sport drankjes. Een isotoon drankje bevat 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter. Gewone frisdrank en sappen zitten vaak boven de 10 gram koolhydraten.

Je kunt bijpakken wanneer de stof na een uur nog niet lijkt te werken. Ook kun je bijpakken wanneer het al werkt. Er is echter een plafond van de positieve werking, je hebt een persoonlijke piek en die is niet te verhogen. Wel te verlengen. Pas hier echter mee op in verband met de boven genoemde risico’s. Wel blijf je je dan steeds energieker voelen.

De tijdelijke bijwerkingen bestaan uit klappertanden (of kaken juist op elkaar klemmen), rollen met je ogen en zweten. Ook kun je krampen krijgen, misselijk worden en zelfs overgeven. Hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn en duizeligheid kunnen ook optreden. Mocht je ibuprofen of paracetamol willen pakken, DOE DIT NIET! Wacht gewoon lekker tot de XTC is uitgewerkt. Toen ik een keertje hoofdpijn kreeg tijdens een XTC-trip, had ik snel opgezocht of het kon, maar ik had toen na even gezocht en gelezen te hebben dat dit dodelijk kon zijn. Ik heb dit verder niet meer opgezocht, maar ik wil het zeker niet uittesten! Lees altijd of zoiets kan, voordat je drugs gaat combineren.

De effecten op de lange termijn zijn nog onzeker. Er wordt nu gezegd dat XTC niet schadelijk is op de lange termijn… Of dit waar is kan ik niet inschatten. Ik denk dat XTC nog niet vaak en lang genoeg is onderzocht om hier een goede uitslag van te krijgen. Wees dus lekker rustig met het gebruik van XTC en zorg ervoor dat je genoeg pauzes neemt en je lichaam de tijd geeft te herstellen.

Advertisements